KIRKAS MIELI - Niko Leppänen
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Valmennuspäivät
  • Artikkelit
  • Videot
  • Taustaa
  • Yhteydenotto

Miten säilyttää sisäinen rauha ulkoisen kiireen keskellä?

4/12/2017

Comments

 
Picture


”Ei mua kiinnosta mikään sisäinen hiljentäminen, vaan haluan sun kertovan mulle, miten mä voin hallita paremmin ulkoista kiirettä ja stressiä”.

Näin eräs yrittäjä vastasi minulle, kun ehdotin hänelle, että lisätäkseen työtehokkuuttaan ja suorituskykyään, ja vähentääkseen stressiä ja painetta, hänen pitäisi hiljentää vauhtia sisäisesti.
 
Kyseinen yrittäjä oli hetkeä aiemmin kuvaillut elämänsä olevan yhtä loppumatonta Monzan GP:tä, jossa hänet on pakotettu ajamaan kaasu pohjassa eteenpäin, jotteivat hänen kilpailijansa paina muuten hänen ohitsensa. Hän olikin hakeutunut valmennukseeni, koska hän halusi löytää tapoja hallita paremmin sitä ulkoista kiirettä, joka näytti hänestä olevan väistämätön osa hänen työtään yksityisyrittäjänä vahvasti kilpailulla alalla.
 
Tämä yrittäjä ymmärsi, ettei hän ole parhaimmillaan stressaavasta mielentilasta käsin, vaan se syö hänen työtehokkuuttaan ja siten vaikuttaa kielteisesti siihen, miten hyvin hän johtaa yritystään. Mitä hän ei kuitenkaan nähnyt ja ymmärtänyt, oli se, miten hänen työnsä ei ole vastuussa siitä stressaavasta mielentilasta, jossa hän tunsi olevansa.
 
Tapa, jolla yrittäjä kuvaili työtään ja siihen liittyvää kiirettä ja stressiä, paljasti minulle, että hän elää sen saman väärinymmärryksen alla, joka on piinannut ihmiskuntaa aikojen alusta asti. Kyseinen väärinymmärrys perustuu virheelliselle tulkinnalle, jonka mukaan se, miltä meistä tuntuu sisäisesti, on seurausta siitä, mitä tapahtuu ulkopuolellamme.
 
Tämän mallin mukaan sisäinen stressin ja kiireen tunne on seurausta niistä ulkoisista olosuhteista ja tekijöistä, joille olemme altistuneet – vapaaehtoisesti tai tahtomattamme. Pysyäksemme ulkoisen maailman tahdissa, näyttää meille olevan olemassa kaksi vaihtoehtoa: Joko lähteä pois siitä ympäristöstä, joka aiheuttaa meissä stressiä ja painetta (ulkoisten olosuhteiden muuttaminen) tai löytää tapoja hallita ja vaalia omaa mielenrauhaamme (ulkoisten olosuhteiden hallinta).
 
Minun tehtäväni esimerkin yrittäjän kanssa työskennellessäni on yksinkertainen: auttaa häntä näkemään, ettei hänen tuntemansa kiire ja stressi ole seurausta hänen työstään, tai mistään muustakaan ulkoisesta tekijästä. Toki voisin antaa hänelle erilaisia työkaluja ja tekniikoita, joilla pysyä mukana pelissä jonkinlaisen mielenrauhan säilyttäen. Mutta tämä olisi vähän sama kuin antaisin itsensä juoksumatolla hengiltä juoksevalle energiajuomaa ja –patukoita, sen sijaan, että auttaisin häntä painamaan stop-nappia, joka pysäyttää maton.
 
Tie pois elämän juoksumatolta käy lisäämällä ymmärrystä, ei tekniikoita oppimalla.

Aina, kun luulemme sisäisen mielenrauhamme ja hyvinvointimme olevan altis ulkoisille vaikutuksille, elämme vastoin sitä logiikkaa, jolla meidät ihmiset on rakennettu mentaalisesti tikittämään. Kyse on samanlaisesta epälogiikassa elämisestä kuin silloin aikanaan, kun ihmiskunta uskoi maapallon olevan litteä. Tästä erheellisestä käsityksestä käsin merimiesten suurin pelko oli maapallon (tai maapannukakun) reunan yli putoaminen.
 
Kun merimiehet oppivat, että maapallo on todellisuudessa pallo, jolla ei ole reunaa, kyseinen pelko hävisi merimiesten mielestä hetkessä, koska sille ei ollut enää olemassa mitään loogista perustetta. Aivan samoin, sen tosi asian oivaltaminen, että se, mitä me koemme ja tunnemme milläkin hetkellä ei ole ulkoisten tekijöiden vaan oman mielemme luomaa, poistaa mielestämme niitä pelkoja ja epävarmuuksia (eli stressiä), jotka syntyvät uskoessamme mentaalisesti toimivamme tavalla, jolla emme toimi.
 
Tämän elämän sisäsyntyisen mekanismin ja sen takana olevan kolmen prinsiipin – eli psykologisen luonnonlain ­– ymmärtäminen on mentaaliälyä. Ja minun työtäni on auttaa asiakkaitani ymmärtämään paremmin, miten nuo kolme prinsiippiä toimivat koko ajan jokaisen kokemuksemme ja tunteemme kulisseissa. 
 
P.s Jos haluat kuulla ja oppia lisää aiheesta, pidin maksuttoman webinaarin eli nettiluennon aiheesta jokin aika sitten otsikolla ”Kiireetön mieli – Miten hidastaa elämän tahtiin?”. Voit katsoa tuon webinaarin tallenteen alla olevaa linkkiä tai kuvaa klikkaamalla.

​
 
Katso tallenne tästä:
Picture
Comments

    Kirjoittaja

    Jaan tässä blogissa uusimpia oivalluksiani, kokemuksiani ja hyödylliseksi katsoamiani vinkkejä elämänlaadun kohentamiseen.

    Arkisto

    June 2019
    January 2019
    August 2018
    July 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    August 2017
    March 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015

    Tilaa uutiskirje!

    Kategoriat

    All

    RSS Feed

© 2017-2019 Confidence Mindset Oy    Y-tunnus: 2798289-2    |        Maistraatinkatu 4 A 1, 20750 Turku       |        p. 040 567 0335        |        n.p.leppanen@gmail.com       |        Tietosuoja
Photos used under Creative Commons from Mike Miley, hypotekyfidler.cz
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Valmennuspäivät
  • Artikkelit
  • Videot
  • Taustaa
  • Yhteydenotto