KIRKAS MIELI - Niko Leppänen
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Valmennuspäivät
  • Artikkelit
  • Videot
  • Taustaa
  • Yhteydenotto

Miksi tavoitteiden asettaminen ei ole niin tärkeää kuin luulemme?

16/12/2015

Comments

 
Picture
"Goals are one of those areas in which people over-elevate the importance of thought in a way that they are then victimized by that"
​Dr Aaron Turner

 
Jokainen meistä tuntee varmasti ihmisen tai ihmisiä, joille tavoitteet ja niiden saavuttaminen ”hinnalla millä hyvänsä” tuntuu olevan jonkinlainen elämää eteenpäin vievä mantra. Usein nämä ihmiset näyttävätkin olevansa erityisen omistautuneita tavoitteilleen. He työskentelevät määrätietoisesti ja omien sanojensa mukaan ovat ”valmiita tekemään tarvittavia uhrauksia” tavoitteidensa saavuttamiseksi.
 
Toinen mielenkiintoinen piirre ns. tavoitteellisorientoituneiden henkilöiden parissa on heidän tapa pitää kiinni siitä mitä ovat päättäneet. Usein tämä ilmenee lausunnoissa, kuten ”kun minä jotain saan päähäni niin se pysyy” tai ”minähän en mieltäni muuta kun jotain päätän”. Joissain piireissä tällaista mentaliteettia pidetään jopa hyveenä – eräänlaisena onnistujan tunnusmerkkinä. Toisinaan sitä kutsutaan jääräpäisyydeksi.
 
Itse väitän, että tämän suuntainen ”mindset” on vahva merkki perustavanlaatuisesta väärinymmärryksestä sen suhteen, miten ihmismieli toimii. Ja aivan kuten minkä tahansa asiaan suhteen, mitä huonommin ymmärrämme, miten jokin asia toimii, sitä vaikeampi meidän on hyödyntää kaikki se potentiaali, joka meille on tarjolla.
 
Jokainen tavoite on pohjimmiltaan ajatus. Jossain vaiheessa tämä ajatus oli uusi ja tuore. Eli ajattelimme kyseistä tavoitetta ensimmäisen kerran. Saimme siis kansankielellä uuden idean. Ja usein ainakin oman kokemukseni mukaan uusiin, tuoreisiin, ”vastaleivottuihin” ideoihin yhdistyy usein vahva inspiraation ja innostuksen tunne. Ehkä juuri hyvän tunteen vuoksi päätämme tietyn idean olevan huomiomme arvoinen.
 
On tärkeää ymmärtää, että uusien ideoiden ilmaantuminen mieleen on täysin jokapäiväinen ilmiö, jota tapahtuu meille kaikille. Usein ne liittyvät täysin arkipäiväisiin askareisiin, kuten siihen, mitä laitan tänään päivälliseksi. Toisinaan saamme ns. ”suuria ideoita”, jotka vaikuttavat merkittävästi elämäämme, joskus jopa koko ihmiskuntaan. Esimerkiksi Isaac Newtonin oivallus painovoimasta oli yksinkertaisesti hänen mieleensä ilmaantunut uusi ajatus, joka tarjosi selityksen häntä pitkään askarruttaneeseen kysymykseen. ”The rest is history” niin kuin sanotaan.
 
Joskus uudet ideat tulevat meille siis tavoitteiden muodossa. Huomaamme haluavamme saavuttaa jotain tai tulla joksikin. Voimme haluta esimerkiksi uuden auton tai asunnon. Tai voimme haluta tulla maailmanmestariksi tai vaikkapa presidentiksi.
 
On tärkeää ymmärtää, että tällaisissa tavoitteissa ei itsessään ole mitään pahaa tai väärää. On täysin luonnollista haluta asioita. Ei ole myöskään väärin lähteä systemaattisesti tavoittelemaan tavoitteitaan.
 
Ongelma syntyy kun emme ymmärrä, mikä tavoite todellisuudessa on ja mikä se ei ole. Tavoite on uusi ajatus/idea, joka tuntuu tärkeältä ja merkityksellisestä juuri nyt. Usein saattaa kuitenkin käydä niin, että harhaudumme uskomaan, että meidän hyvinvointimme ja onnellisuutemme on jollain tavalla riippuvainen tavoitteen saavuttamisesta. Ulkoistamme ikään kuin onnellisuutemme tässä hetkessä tulevaisuuden paikkaan x, jossa olemme saavuttaneet tavoitteemme. 
 
Uskomme siis vääristyneeseen onnellisuuskaavaan.
 
Minä olen onnellinen kun olen saavuttanut [tavoite].
 
Tämän saman kaavan voi tietysti esittää monella eri tapaa.
 
En voi olla onnellinen ennen kuin minulla on [tavoite]/olen asemassa [tavoite].
 
Vasta kun olen/minulla on [tavoite], voin olla tyytyväinen itseeni.
 
Mikäli ihminen uskoo näiden ajatusten todenperäisyyteen, tavoiteorientoituneesta käyttäytymisestä tulee täysin ymmärrettävää. Koska jokainen meistä haluaa perimmiltään olla onnellinen ja tyytyväinen elämäänsä, on täysin luonnollista, että alamme jahdata sitä tavoite x:ää, jonka uskomme tuovan tämän meille. Samalla saatamme huomata viettävämme kohtuuttomasti aikaa miettien ja pohtien tavoitetta ja sen saavuttamista. Meistä tulee ikään kuin oman ajattelumme uhreja tämän asian suhteen.
 
Todellisuudessa, kuten aiemmin mainitsin, KAIKKI tavoitteet ovat vain ajatuksia mielessämme. Ja kaikki ”tärkeät tavoitteet” ovat vain ajatuksia, jotka me olemme itse leimanneet tärkeiksi. Olemme siis tiedostamattamme muodostaneet erityisen suhteen näihin ajatuksiin ja tehneet niistä jotain muuta kuin vain ohimeneviä ajatuksia jatkuvassa ajattelun virrassa.
 
Kun emme näe tavoitteitamme vain ajatuksina, jotka olemme itse luokitelleet tärkeiksi, olemme usein valmiita menemään ”kaikki tai ei mitään” asenteella läpi sen kuuluisan harmaan kiven niiden saavuttamiseksi. Saatamme huomata, ettei tavoitteen saavuttaminen ei tunnukaan yhtään niin innostavalta kuin aluksi mutta päätämme silti jatkaa koska haluamme pitäytyä päätöksessämme. Vaarana tässä on se, että ajamme itsemme niin sanotusti piippuun jahdatessamme asettamaamme tavoitetta.
 
Näin tehdessämme ylenkatsomme yhden erittäin tärkeän seikan. Me olemme vapaita ajattelijoita. Meillä on oikeus muuttaa mieltämme. Itse asiassa meidän mielemme ja ajattelumme on luotu muuttumaan jatkuvasti. Tavoite on siis vain ajatus, jota voimme käyttää tiettyyn tarpeeseen mutta jonka voimme myös hylätä halutessamme, sillä meillä jokaisella on vapaus ja oikeus muuttaa mieltämme koska tahansa minkä tahansa asian suhteen.
 

Tämä tarkoittaa siis sitä, ettemme ole koskaan sidottuja tietyn tavoitteen saavuttamiseen.
 
Onko tavoittelemattomuudesta sitten jotain hyötyä?

Kun et takerru tiettyyn tavoitteeseen, eli yhteen tärkeänä pitämääsi ajatukseen, mielesi on huomattavasti avoimempi uusille ideoille ja mahdollisuuksille. Yhtäältä sinulla ei ole turhaa ajattelua estämässä näiden ideoiden ilmaantumista, ja toisaalta et ole heti laittamassa syrjään uusia ideoita koska olet jo mielessäsi päättänyt kiinnittää koko fokuksesi tietyn tavoitteen saavuttamiseen.
 
Oman kokemukseni mukaan suurin ero ns. tavoitteiden asettamisen ja niiden jahtaamisen vs. elämän mukana virtaamisen välillä on tunteessa ja tuloksissa. Kun en ole jatkuvasti fiksautunut johonkin tulevaisuuden pisteeseen, olen huomattavasti enemmän läsnä siinä mitä tapahtuu tässä hetkessä. Näyttäisi myös siltä, että jälkimmäinen tapa johtaa luonnostaan johonkin parempaan ilman jatkuvaa ponnistelun ja puskemisen tunnetta.
 
Tämä ei silti tarkoita, ettenkö koskaan enää asettaisi tavoitteita. Tavoitteet ovat hyvä tapa organisoida ajatteluani. Mutta sen sijaan, että ne ohjaisivat käyttäytymistäni ovat ne enemmänkin hyödyllisiä merkkejä, joita kohti suunnistaa elämässä kuitenkin ymmärtäen, etteivät onnellisuuteni ja hyvinvointini ole riippuvaisia niiden saavuttamisesta, ja että minulla on vapaus vaihtaa suuntaa koska tahansa ilman tarvetta ylimääräisille selityksille.
 
 
 


Comments

    Kirjoittaja

    Jaan tässä blogissa uusimpia oivalluksiani, kokemuksiani ja hyödylliseksi katsoamiani vinkkejä elämänlaadun kohentamiseen.

    Arkisto

    June 2019
    January 2019
    August 2018
    July 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    August 2017
    March 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015

    Tilaa uutiskirje!

    Kategoriat

    All

    RSS Feed

© 2017-2019 Confidence Mindset Oy    Y-tunnus: 2798289-2    |        Maistraatinkatu 4 A 1, 20750 Turku       |        p. 040 567 0335        |        n.p.leppanen@gmail.com       |        Tietosuoja
Photos used under Creative Commons from Mike Miley, hypotekyfidler.cz
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Valmennuspäivät
  • Artikkelit
  • Videot
  • Taustaa
  • Yhteydenotto